Minimalist Home Exterior Design

An architect has transformed this historic 19th century derelict warehouse into a stunning £1.35million property.

James Davies, 34, took a gamble on the dilapidated former council depot building in Stoke Newington, north east London, believing it was a 'hidden gem'.

He has spent two years transforming it into a modern, stylish two-storey, two-bedroom house, living on site during the conversion.

The renovation of the site at Defoe Road, which had been empty for 15 years, cost £350,000.

a close up of a brick building: The private courtyard garden of the renovated building in Stoke Newington, north east London © Provided by Associated Newspapers Limited The private courtyard garden of the renovated building in Stoke Newington, north east London

The private courtyard garden of the renovated building in Stoke Newington, north east London

a large brick building with a window: The exterior of the former council after work was completed © Provided by Associated Newspapers Limited The exterior of the former council after work was completed a car parked on the side of a building: The building before any of the work began two years ago © Provided by Associated Newspapers Limited The building before any of the work began two years ago Slide me

The building, which used to be a council depot before it was turned into a stunning two bed home, has been bought for £1.35million

But the investment has paid off handsomely as the property, which has its own inner courtyard, has already been snapped up for a hefty £1.35m.

The building was used as a temporary school between 1878 and 1892.

More recently, it was a council depot but it had been derelict for a decade and a half before Mr Davies purchased it at auction for £530,000.

The conversion posed a logistical challenge as the building, next to a doctor's surgery, had major structural problems.

a living room: The kitchen which has been fashioned from black marble © Provided by Associated Newspapers Limited The kitchen which has been fashioned from black marble a graffiti covered building: The floor of the property before the concrete was laid © Provided by Associated Newspapers Limited The floor of the property before the concrete was laid Slide me

The conversion posed a logistical challenge as the building, next to a doctor's surgery, had major structural problems. This image shows the building during the work, and what it now looks like today

Work on the roof during the two year project, with bespoke extended leg steel trusses and cable rod supports to hold it in place © Provided by Associated Newspapers Limited Work on the roof during the two year project, with bespoke extended leg steel trusses and cable rod supports to hold it in place

Work on the roof during the two year project, with bespoke extended leg steel trusses and cable rod supports to hold it in place

a close up of a window: One of the two bedrooms with access to the private courtyard with large new gridded steel windows that let more light into the property © Provided by Associated Newspapers Limited One of the two bedrooms with access to the private courtyard with large new gridded steel windows that let more light into the property

One of the two bedrooms with access to the private courtyard with large new gridded steel windows that let more light into the property

Access was a major problem so parts had to be constructed off-site and there was no gas, water or electricity services.

Mr Davies, from London, designed bespoke extended leg steel trusses and cable rod supports to hold in place the new slate roof.

The building's old brick exterior is held together by a high-level ring beam set into concrete corner bonders.

Large new gridded steel windows have been installed to let more light into the property which has been painted white to make it brighter.

a cluttered kitchen: The interior of the 1,250sq ft building, stacked with rubbish from its days as a council depot, before any of the work began © Provided by Associated Newspapers Limited The interior of the 1,250sq ft building, stacked with rubbish from its days as a council depot, before any of the work began

The interior of the 1,250sq ft building, stacked with rubbish from its days as a council depot, before any of the work began

scaffolding in front of a building: Access was a major problem so parts had to be constructed off-site and there was no gas, water or electricity services © Provided by Associated Newspapers Limited Access was a major problem so parts had to be constructed off-site and there was no gas, water or electricity services

Access was a major problem so parts had to be constructed off-site and there was no gas, water or electricity services

a living room filled with furniture and a window: The lounge of the £1.35million property © Provided by Associated Newspapers Limited The lounge of the £1.35million property a close up of a brick building: Pipes for the underfloor heating get installed © Provided by Associated Newspapers Limited Pipes for the underfloor heating get installed Slide me

Another picture taken during the renovation shows the underfloor heating going in underneath the lounge, and what it looks like after the work was completed

A view of the minimalist interior, with a bright and airy kitchen area and wooden stairs leading to the first floor © Provided by Associated Newspapers Limited A view of the minimalist interior, with a bright and airy kitchen area and wooden stairs leading to the first floor

A view of the minimalist interior, with a bright and airy kitchen area and wooden stairs leading to the first floor

a small room: An office © Provided by Associated Newspapers Limited An office a room with white walls: One of the en-suite bathrooms © Provided by Associated Newspapers Limited One of the en-suite bathrooms

A small office (left) and an en suite bathroom (right).  Mr Davies said his design was influenced by visits to Liverpool's Albert Docks and living in a warehouse conversion in New York

a close up of a door: There is one bedroom with an en-suite wet room downstairs and one bedroom and bathroom upstairs © Provided by Associated Newspapers Limited There is one bedroom with an en-suite wet room downstairs and one bedroom and bathroom upstairs

There is one bedroom with an en-suite wet room downstairs and one bedroom and bathroom upstairs

The kitchen has been fashioned from black marble and the property retains a concrete floor in a nod to its past, with underfloor heating.

The inside of the property is 1,250sq ft, while its courtyard measures 250sq ft.

There is one bedroom with an en-suite wet room downstairs and one bedroom and bathroom upstairs.

Mr Davies, director of Paper House Project, who specialise in renovating old warehouses, said his design was influenced by visits to Liverpool's Albert Docks and living in a warehouse conversion in New York.

a close up of a map © Provided by Associated Newspapers Limited a close up of a map © Provided by Associated Newspapers Limited a close up of a map: Floor plans showing how the renovation now looks after the two year transformation of the former council depot © Provided by Associated Newspapers Limited Floor plans showing how the renovation now looks after the two year transformation of the former council depot

Floor plans showing how the renovation now looks after the two year transformation of the former council depot

He says he loves to 'bring back to life' old, disused sites and 'unlock their potential'.

He said: 'Defoe Road is a perfect example case study project for difficult inner city sites.

'It was landlocked and had no value until we managed to negotiate a deed agreement.

'It is a really interesting site in the middle of bustling Hackney, yet it was completely forgotten about and derelict.

'We have been able to bring it back to life and unlock its potential.'    

Source : https://www.msn.com/en-gb/lifestyle/home-and-garden/its-a-minimalist-masterpiece-architect-spends-two-years-and-c2-a3350000-transforming-a-former-council-depot-into-stylish-two-bedroom-home-worth-c2-a3135m/ar-AAw0E19

It's a minimalist masterpiece: Architect spends two years and £350,000 transforming a former council depot into stylish two-bedroom home worth £1.35m
Minimalist architecture meets contemporary design in Chestnut Hill
Japan's coolest design company is opening an ultra-minimalist hotel
Minimalist barn-inspired home was built as a “landscape viewing instrument”
Sanwa unveils latest collection of tiny kitchens for micro homes
RIGHT AT HOME: Decor that brings the luxe outside
Modern, minimalist tour home replaces rat-infested house in Midtown
Newest decor brings the luxury outside
Williamson Williamson designs Canadian home to adapt as its residents age
Olson Kundig’s Studio Sitges is a Stunning Minimalist Home Made of Durable Industrial Materials
[LIMITED STOCK!] Related eBay Products